אבטיח קיץ – מחשבות שמעבר לרעננות
בחום היוקד של שיא הקיץ, כשהציקדות מזמזמות בגלים והאוויר כבד ולח, האבטיח מבשיל בדיוק בזמן כדי להציע את עונגו העונתי. קליפתו הירוקה והמבריקה מסתירה בשר אדום ומתוק. חותכים אותו – והניחוח מתפשט. נוגסים – וגל של קרירות מציף את הגוף, כאילו שוטף ממנו את כל החום הפנימי.
מאז ימי קדם, האבטיח לא נחשב רק לפרי מרווה ומרענן, אלא גם כצמח מרפא חשוב ברפואה הסינית המסורתית. בספר הרפואה הקלאסי "בנצאו גנגמו" (Compendium of Materia Medica) הוא מכונה “מלון קר (寒瓜), עם טבע של מרק נמר לבן (天生白虎汤)”, מה שמעיד על יכולתו החזקה לפוגג חום פנימי.
מרק "נמר לבן" (Bai Hu Tang) הוא נוסחה סינית קלאסית לטיהור חום מהגוף, הגברת נוזלים ולחות פנימית. הוא מיועד לטיפול בארבעת הסימנים של חום עודף: חום גבוה, צמא קיצוני, הזעה מרובה ודופק חזק ושטחי. המרק המקורי כולל גבס חי (shi gao), שורש זְהִי מוּ (zhi mu), ליקוריץ (gan cao) ואורז לבן (jing mi). אך כאשר חומרים אלו אינם זמינים – הטבע מציע תחליף נגיש: האבטיח, “מרק נמר לבן של השמיים”. לאחר אכילתו, חום הגוף עשוי לרדת, הנוזלים מתחדשים, ההזעה נרגעת והדופק מתאזן.
לפי תיאוריה של הרפואה הסינית, לאבטיח טבע קר וטעם מתוק. הוא "נכנס" לערוצים האנרגטיים של הלב, הקיבה ושלפוחית השתן. הוא מפחית חום, מגרש את חום הקיץ, מייצר נוזלים, מרווה, משתן ומסייע ביציאות. אופיו הקר והלחות שבו הופכים אותו למזון טיפולי אידיאלי לאנשים הסובלים מחום עודף – צמא קיצוני, יובש בפה ומיעוט שתן.
עם זאת, יש גם דיווחים שאכילת אבטיח עלולה דווקא לגרום ל"עליית חום פנימי" (שנקראת ברפואה הסינית "שאנג חו" 上火). התצפית הזו אינה שגויה – והיא אינה סותרת את תכונותיו המצננות והמרוות.
ההסבר טמון בטעם המתוק. ברפואה הסינית, מזון מתוק נחשב כמגביר שתן. לכן רבים חווים השתנה מוגברת לאחר אכילת אבטיח. השתנה מופרזת עלולה לגרום לאובדן נוזלים פנימיים חיוניים – מה שמוביל לחוסר ביין (yin) ולהתפרצות של חום פנימי מדומה. זה מתבטא ביובש בגרון, עצבנות, דימום מהאף, קשיי שינה ועוד. לא מדובר כאן בחום "אמיתי", אלא בתוצאה של התייבשות כתוצאה מצריכה מופרזת.
איך נוכל להימנע מהתוצאה ההפוכה הזו?
אחד הפתרונות הוא לצרוך אבטיח במידה. פתרון מסורתי נוסף הוא לפזר מעט מלח על האבטיח לפני האכילה. ברפואה הסינית, טעם מלוח מקושר לכליות – ואכילת מעט מלח מסייעת לאזן את עודף המתיקות, להגן על הכליות ולמנוע תופעות כמו דליפת שתן או תכיפות מוגזמת.
מבחינת תזונה טיפולית סינית, מומלץ לצרוך את האבטיח בטמפרטורת החדר. אמנם אבטיח קר מהמקרר עשוי לרענן מיד, אך הוא עלול לגרום ל"שוק" למערכת העיכול – במיוחד אצל אנשים עם חולשה של הקיבה או עם נטייה לקור פנימי. בטווח הקצר זה עלול לפגוע בעיכול, אך עם הזמן – גם במערכת הנשימה. במקרים כאלה עשויות להופיע תופעות של אלרגיה: נזלת שקופה, התעטשויות ואף גירוד בעור.
לסיכום – אין ספק שאבטיח מציע יתרונות רפואיים אמיתיים בקיץ: הוא מצנן, מרווה, ומסייע בהפגת חום. אך כדי להפיק ממנו את מרב התועלת, יש להתחשב במבנה הגוף האישי, בכמות הנצרכת ובאופן ההכנה. רק כך נוכל ליהנות ממנו בלי להזיק לבריאות.
האבטיח אמנם טעים, אך הוא הרבה מעבר למעדן מתוק וצונן.
כל נגיסה עסיסית היא למעשה מבחן לאיזון הפנימי של גופנו – בין חום לקור, בין עודף לחוסר, בין יין ליאנג