רופא התזונה


🌿 לחישה מלפני 3,000 שנה: ערכה הנצחי של תרפיית התזונה ברפואה הסינית המסורתית

במהלך שנות לימודיי ברפואה הסינית, שיעור ההיסטוריה היה עבורי כמו נוף בפני עצמו.
הוא לא הסתפק בתיעוד תאריכים ושושלות, אלא הרגיש כמו חלון שנפתח בשקט — חושף את החוכמה והחמלה הטמונים ברפואה העתיקה.

מה שריגש אותי במיוחד הייתה קלאסיקה בת שלושת אלפים שנה: "ספר טקסי ג’ואו" (Zhou Li 周礼).
ספר עתיק זה מתעד את מערכת הממשל של שושלת ג'ואו המערבית בסין העתיקה, והפליא אותי לגלות כי כבר אז שולבה הרפואה כחלק אינטגרלי ממערך הממשל.
היא כבר לא נחשבה למנהג עממי של שמאנים, אלא הפכה למקצוע ממוסד, שיטתי ומקצועי.


הספר מחלק את הרופאים לחמישה תפקידים נפרדים:

• רופא תזונה (Shi Yi 食医) – אחראי על ויסות התזונה ומניעת מחלות
• רופא פנימי (Ji Yi) – מתמקד במחלות פנימיות
• כירורג (Yang Yi) – מטפל בפציעות חיצוניות
• וטרינר (Shou Yi) – מטפל בבעלי חיים
• מומחה למורסות ובעיות עור (Chuang Yi) – מתמחה בפצעים ובעיות עור

ומה שמדהים במיוחד — רופא התזונה, Shi Yi (食医), הוא הראשון המופיע ברשימה.
העובדה הזו הותירה בי רושם עמוק ובלתי נשכח.


הקדמונים הבינו היטב: בריאות אמיתית מתחילה באוכל, ומניעה מתחילה בארוחות היום-יום.

תפקידו של (食医) Shi Yi לא היה פשוט לבשל, אלא לעצב מנות על פי עקרונות היין והיאנג, מחזורי החוזק והחולשה של האיברים הפנימיים, והאנרגיות האלמנטריות של עונות השנה.

האביב מזין את הכבד, הקיץ את הלב, הסתיו את הריאות, והחורף את הכליות.
באמצעות קערת מרק אחת או תבשיל מחושב בקפידה, טיפלו הרופאים הללו בבריאותם של האצולה והפשוטים — בשקט, בעדינות ובחוכמה.

מאוחר יותר, כשעסקנו בלימוד הקלאסיקה הפנימית של הקיסר הצהוב (Huangdi Neijing), נתקלתי במשפט שהדהד את הכבוד לתרפיית התזונה:
"דגנים, בשר, פירות וירקות — תן לאוכל להזין אותך, אך היזהר מהפרזה, פן תזיק לאנרגיית החיים שלך."

ולי שיז'ן, בספרו הגדול Compendium of Materia Medica, כתב:
"יסוד הבריאות חייב להיתמך על ידי המזון; התרופות מיועדות לשעת חירום.
התרופה אולי מרפאה את המחלה — אך המזון הוא זה שמקיים את החיים.


שנים חלפו מאז, אך אני עדיין זוכרת את מילותיו של המורה שלי:

"מהותה של הרפואה הסינית אינה רק לרפא מחלה — אלא לשמור על שלוות החיים."

ואולי, כך אני חושבת כיום, אותו Shi Yi (食医) קדום היה הראשון שהעביר הלאה את החכמה השקטה והנצחית הזו.


גם היום, בקליניקה שלי, תרפיית התזונה ממשיכה להיות אבן יסוד.
אני מאמינה בכל ליבי שקערת דייסה המחוברת לעונה, או מרק המותאם לאיזון ארבעת העונות בגוף,
יכולים להרגיע את הגוף והנפש לעיתים הרבה יותר מכל מרשם.
הם זורמים בעדינות לתוך הגוף — ובכך מזינים לא רק את הבריאות, אלא גם את האומץ והעדינות שנחוצים לנו כדי לפגוש את החיים. 🌷🌞

דילוג לתוכן